Neden Firewall Kullanmalıyız?

Firewall, bilgisayar sistemleri için üretilmiş olan güvenlik duvarı sistemlerine denir. Firewall cihazları da bu yazılımların uygun donanımlarla birleştirilerek üretilmesi ile meydana gelen fiziksel ürünlerdir.

 

Firewall Nedir, Ne İşe Yarar?

Firewall kelimesi, dilimizde “güvenlik duvarı” şeklinde ifade edilir. Güvenlik duvarları olarak da bilinen firewall sistemleri, giden ve gelen bütün ağ trafiğini tek bir yerden kontrol ederek belirli filtrelerden geçirdikten sonra, ağ trafiği içinde bulunan zararlı eylemleri durdurmayı hedefler. Bu sayede de ağ güvenliği sağlanmış olur.

Şirket içinde ağ ya da ağlar üzerinde bulunan cihaz ve bilgisayarlarınızı diğer ağlar (internet) üzerinden gelebilecek olan tüm saldırılara karşı koruyan, iç ve dış ağlar arasındaki ağ trafiğini (network) belli başlı kurallara göre denetleyen önemli bir güvenlik mekanizmasıdır.

Firewall Firmaları

Firewall firmaları, güvenlik duvarı hizmeti verirler. Bilgisayar ağında bulunan firewall yani güvenlik duvarı, gelen ve giden ağ trafiğini yakından izleyen bir çeşit güvenlik aygıtıdır. Güvenlik duvarı, bir dizi güvenlik kuralına dayalı bir şekilde veri paketlerine de izin verir ya da bunları engeller.

Aynı zamanda dahili ağınız ile birlikte harici kaynaklardan gelen trafik arasında önemli bir bariyer oluşturur. Biz de firmamız aracılığı ile internet kullanıcılarına (Fortinet, sophos ve WatchGuard) markalarının Ankara bayisi olarak Firewall hizmeti veriyoruz.

Firewall Olmazsa Ne Olur?

Modem firewall, iç ve dış trafiği kontrol altına ederek ağ güvenliğini önemli ölçüde korumaya yarayan bir sistemdir. Modem firewall’u kapatmanız ya da hiç olmaması halinde güvenlik duvarı aktif bir şekilde çalışamaz ve bunun sonucunda da siber saldırılardan da korunamazsınız.

Bilgisayarınızın güvenlik duvarının belirlemiş olduğu kurallara uygun bir şekilde hareket edebilmesi için modem firewall özelliğinin de açık olması gerekir.

Firewall Türleri Nelerdir?

Firewall sistemleri yazılım ve donanım tabanlı olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yazılım tabanına sahip olan Firewall uygulamaları ise, genellikle istemci ya da sunucular üzerinde bulunan işletim sistemlerine kurulabilir. Donanım tabanına sahip olan firewall cihazları da özel donanımlar üzerinde çalışabilen önemli sistemlerdir.

Firewall Kurulumu

Firewall sistemleri yani güvenlik duvarları, gelen ve giden bütün ağ trafiğini kolay bir şekilde kontrol ederek belirli filtrelerden geçirerek, ağ trafiği içinde bulunan zararlı eylemleri durdurmayı hedefler. Bu sayede de ağ güvenliği sağlanmış olur. Şirket içi ağ ya da ağlar üzerinde bulunan cihaz ve bilgisayarlarınızı diğer ağlar (internet) üzerinden gelebilecek olan saldırılara karşı da koruyan, iç ve dış ağlar arasındaki ağ trafiğini (network) belirli kurallara göre denetlemeye yardımcı olan bir çeşit güvenlik mekanizmasıdır.

Günümüz teknoloji dünyasında firewall cihazları gelişerek komplike bir çözüm halinde sunulmaktadır. UTM (Unified Threat Management) şeklinde isimlendirilen “Birleşik Tehdit Yönetimi” olarak adlandırdığımız güvenlik cihazları son dönemin popüler güvenlik duvarları haline gelmiştir.Artık bu güvenlik duvarları IDS, IPS, Web Filtreleme, Hotspot, 5651 Log Yönetimi, Uygulama Filtreleme, VPN gibi özelliklere de sahip olarak karşımıza çıkar.

Firewall Nasıl Çalışır?

Firewall yazılımları ya da cihazları temel olarak içinde bulunduğunuz ağı, çok güvenilmeyen (İnternet gibi dış) ağlardan gelebilecek olan saldırganlara ve zararlı trafiğe karşı korumayı hedefler. Bu korumayı sağlarken üzerinde belirtilen özel kuralları da işleyerek internet trafiğinizi denetlemeye yardımcı olur.

Eğer firewall, sizin güvenlik politikanıza aykırı bir çeşit ağ (network) trafiği tespit ederse ağınıza erişmesine de engel olarak çok güvenli bir katman sağlar. Aynı zamanda bu trafiği de bloke eder. Firewall cihazları ise sadece izin verilen trafiğin kolaylıkla geçebileceği çok özel bir katman meydana getirir. İnternet ile ev içi ağınız ya da şirket arasında bulunan iletişimin seviyesini önemli ölçüde kontrol etmeye çalışırlar.

 Firewall (güvenlik duvarı) ürünleri, kişileri ya da işletmeleri çeşitli siber saldırılara karşı korumak için geliştirilen bir tür siber güvenlik ürünleridir. Gerekli tüm güncellemeleri düzenli bir şekilde yapılan, ayarları gerektiği gibi yapılan ve herhangi bir hataya mahal vermeden kurulmuş bir tür firewall ürünü işletmelerin siber saldırıya uğrama riskini en aza indirir. Ama insan faktörü de firewall’lardan bağımsız olduğundan dolayı kişi ve kurumların da bu konuda daha bilinçli ve dikkatli olması firewall’ları daha güvenli bir hale getirir.

Firewall Ayarları Nasıl Yapılır?

Firewall temel olarak, network aracılığı ile kendine gelen paketlerin ulaşması gereken yerlere (önceden belirlenmiş olan kurallarla) gidip gidemeyeceğine de karar verir. Güvenlik duvarı üzerinde belirtilen kuralla uymayan trafiği önleyerek önemli bir koruma sağlar. Aynı zamanda pek çok firewall ise, kullanıcıların istek paketlerini daha ağa gitmeden önce karşılayabileceği bir Proxy sunucusuna da sahip olabilir ya da bir Proxy ile birlikte de çalışabilirler.

Güvenlik duvarı, aslında ağ güvenliğinizin çok karmaşık olan bir parçasıdır. Gelen trafiği önceden belirlenen bazı kurallara göre dikkatli bir şekilde analiz eder ve kötü niyetli saldırıları önceden önlemek için güvenli olmayan ya da şüpheli kaynaklardan gelen trafiği de filtreler. Firewall, sadece kabul etmek için yapılandırıldığı gelen bağlantıları kabul edebilir.

Güvenlik duvarları ise, bir bilgisayarın bağlantı noktalarının ismi verilen ve bilgilerin haricinde cihazlarla değiş tokuş edildiği giriş noktasında gelişen trafiği korur. Her ağ konumunun ise kendine özgü IP adresi adı verilen bir adresi bulunur. IP adresleri ise, aynı posta adresinizin yaşadığınız yeri tanımlaması gibi, bir kaynağı ya da bilgisayarı tanımladığı için oldukça önemlidir.

Firewall İle Neler Yapılabilir?

Güvenlik duvarları, ev ağı güvenliğinde aslında ilk savunma hattını temsil eder. Ama ev ağınızı koruyabilen tek şey ise, bir güvenlik duvarı olmaması gerekir. İnternet özellikleri olan bütün cihazların web tarayıcılarına, en son işletim sistemine ve üzerlerinde yüklü olan güvenlik yazılımına sahip olduğundan da emin olmanız gerekir.

Bunun yanında kablosuz yönlendiricinizi de güvenli hale getirmeniz tavsiye edilir. Bu, yönlendiricinizin adını ve parolasını güvenlik seçeneklerinizi gözden geçirmeyi, sadece sizin bildiğiniz bir şeyle değiştirmeyi ve ziyaretçiler için ayrı bir misafir ağı kurmayı da içerir.

Güvenlik yazılımınız ve işletim sisteminiz genellikle önceden yüklenmiş olan bir güvenlik duvarı ile birlikte gelir. Bu nedenle de bu özelliklerin açık olduğundan da çoğu zaman emin olmanız gerekir. Aynı zamanda, güvenlik ayarlarınızın güncellemelerini otomatik bir şekilde çalıştıracak şekilde yapılandırmanızda gerekir.

Günümüzde bulunan neredeyse her 2 KOBİ’den 1’i sıkça siber saldırıya uğruyor. Siber saldırganlar ise büyük ya da küçük fark etmeden herkesi hedef alıyor. Bu nedenle de ticari hayatlarını ve tüm itibarlarını güvence altına almayı amaçlayan çeşitli ölçeklerdeki firma, firewall (güvenlik duvarı) ürünü kullanmak zorundadır. Aynı zamanda da KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) da her işletmenin veri güvenliğini sağlayabilmesi için gerekli olan bir güvenlik duvarı kullanması gerektiğini açık bir şekilde belirtir.

Firewall İnternet Hızını Yavaşlatır mı?

İnternet, cihazınıza yerleştirilmek için tasarlanan kötü amaçlı yazılımlarla ve riskli web siteleri ile doludur. Bu nedenle de sisteminize; güvenilir bir virüsten koruma yazılımı, güvenlik duvarı ve bir VPN yüklemeniz önemlidir.  Antivirüs programları ve güvenlik duvarları bazen bilgisayarınızın biraz yavaşlamasına yol açsa da, hassas bilgilerinizi ve cihazlarınızı bilgisayar korsanlarından ve diğer suçlulardan da korumaya yardımcı olur.